Koolhydraten, zijn ze meer verslavend dan cocaïne?

Schokkende vraag! Helaas is het antwoord nog schokkender. Snel verbrandbare koolhydraten of hoog glycemische koolhydraten geven je , net zoals cocaïne, een rush. Deze rush kan leiden tot een onbedwingbare drang aangestuurd door je hersenen wanneer je te lang zonder zit. Paul J. Scott. The Body, march 2011.

Wat zijn snel verbrandbare of snel verteerbare koolhydraten?

  • Brood (het commerciële brood van wit tot bruin)
  • Granen, ontbijtgranen, pasta,
  • Snoep, koek, frisdranken, fruitsap uit brik (karton)
  • Aardappelen en afgeleide producten

Maar in tegenstelling tot cocaïne brengen suikers en snel verteerbare koolhydraten meer schade toe aan je lichaam dan enkel aan je neurologisch systeem. Je lichaam is in staat om energie op te slaan die je later kan gebruiken. Voeding rijk aan suikers en geraffineerde koolhydraten herprogrammeert je metabolisme, je voeding wordt opgeslagen als niet verbrandbaar vet. Wanneer je terug honger krijgt grijp je terug naar dezelfde voeding die je in deze voedingsafhankelijkheid bracht t.t.z. snel verteerbare koolhydraten.

Waarschijnlijk vind je dit zo onwaarschijnlijk omdat de klassieke voedingsdriehoek als basis koolhydraten bevat met al de voedingsmiddelen hierboven vermeld. De dagelijkse aanbeveling is zelfs zo dat we 45 tot 65 van onze calorieën uit deze voeding moeten halen. Deze aanbevelingen zijn van kracht sedert 1970, tezelfdertijd is ook overgewicht, obesitas en diabetes type 2 ontstaan. De stelling was toen vet eten maakt je vet. Niets is minder waar! De belangrijkste oorzaak van overgewicht zijn koolhydraten en niet vet. De voedingsadviezen van de laatste 40 jaar, weinig vet en veel koolhydraten eten, hebben ons opgezadeld met diabetes type 2, overgewicht en obesitas.

Van waar komt deze theorie dan?

Hersenen en rode bloedcellen hebben glucose als enige voedingsbron. Dat klopt maar in de afwezigheid van koolhydraten afkomstig van voeding, zet ons lichaamsvet zich om naar glucose die dan kan dienen als energiebron voor onze hersenen en rode bloedcellen. Ons lichaam kan perfect voldoende energie halen uit eiwitten, groenten en gezonde vetten.

Een onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Bordeaux (FR) liet ratten kiezen tussen caloriearme suiker en intraveneus toegediende cocaïne. 94 % van de ratten koos voor de suiker.

Het gevaar van koolhydraten zit niet enkel in hun voedingswaarde maar in het verslavend effect dat ze veroorzaken. Nicole Avena een expert in neurologische gedragswetenschappen aan de universiteit van Florida heeft de invloed van suiker en geraffineerde koolhydraten op onze hersenen onderzocht. Volgens haar kan voeding rijk aan suikers net als het snuiven van coke, leiden tot eetbuien en verlangen naar meer. De reden hiervoor is dat suikers hetzelfde circuit activeren in de hersenen als cocaïne en amfetaminen, namelijk het dopaminecentrum.

Voeding arm aan koolhydraten houdt je suikerspiegel stabiel. Voeding rijk aan koolhydraten, voornamelijk suiker, bloem, frisdranken, geven ook hogere suikerspiegels gevolgd door een hogere insulineproductie. Het hormoon insuline zorgt dat de cellen suiker uit ons bloed opnemen om het daarna op te slaan als vet. Maar bij hoge insulinespiegels worden alle mechanismen, die ervoor zorgen dat vetten uit de opslag voor verbranding vrijgegeven worden, geblokkeerd. Na verloop van tijd worden onze cellen ongevoelig voor insuline waardoor onze pancreas er nog meer van gaat maken als compensatie. We komen terecht in een stijgende bloedsuikerspiegel, waarbij ons lichaam hunkert naar wat dit hormoon voedt, dit gebeurt zeer onbewust , waardoor we nog meer suikers en geraffineerde koolhydraten eten. Hoe dikker je wordt, hoe meer je lichaam verlangt naar suikers en koolhydraten al was het maar om dit gewicht in stand te houden.

Je koolhydraatverslaving afbouwen kan even tijd vragen, en ondersteun je best met supplementen die je humeur ondersteunen zoals Klamazol en Tryptozol Plus samen met voeding rijk aan goede vetten, zoals olijfolie, lijnzaadolie, notenolie en ongeraffineerde koolhydraten. Om je insulineresistentie te ondersteunen is het product Glucobalance geschikt. Het helpt je cellen om weer gevoeliger te worden voor insuline waardoor je lichaam er minder van gaat produceren mits het ook een lagere hoeveelheid koolhydraten krijgt. Hoe lang dit duurt is individueel zeer verschillend en kan variëren van enkele weken tot een jaar. Maar zoals bij iedere verslaving blijft de verleiding gevaarlijk, en dien je er bewust van te zijn dat het terug eten van koolhydraten je weer zal verleiden om er meer te gaan eten.

Hoe zit het mechanisme in elkaar?

Bij het eten van koolhydraten zoals het commerciële brood of het nu wit of bruin is , pasta, rijst , aardappels, suikers of koek maakt je lichaam insuline aan. Geraffineerde suikers veroorzaken een enorme bloedsuikerspiegelstijging. Met als belangrijkste gevolg dat je lichaam stopt met het verbranden van vetten. Een te hoog bloedsuikergehalte is gevaarlijk en daarom produceert ons lichaam het hormoon insuline , dit zorgt dat iedere cel de bouwsteen glucose, of suiker, opneemt en opstapelt in onze vetdepots. (Bij mannen zal dit vooral gebeuren op de middel). Doordat je zoveel koolhydraten eet, circuleert er constant insuline in je lichaam, hierdoor word je resistent aan insuline.Insuline resistentie betekent dat je lichaam meer insuline gaat aanmaken dan het nodig heeft. Vanaf nu kom je heel gemakkelijk aan, maar wat erger is, is dat je lichaam naar nog meer koolhydraten verlangt als voedsel voor deze overmaat aan insuline.

Je zit nu in een vicieuze cirkel, waar je enkel uit kan mits goede begeleiding en aangepaste voeding. Dit proces is er één van jaren en zijn laatste vernietigende stap is de overgang naar diabetes type 2.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.