Natuurgeneeskundig Therapeut

Als natuurgeneeskundig therapeut werk ik, Simone Engel, op een holistische manier (holistisch is niet alleen naar een specifieke klacht kijken maar naar de mens als geheel) met de ‘vijf natuurgerichte principes’ zoals energie (alles in ons en om ons is energie), prikkeloverdracht (o.a. zenuwstelsel), drainage (ontgiften), voeding (goede voeding is essentieel) en psyche (emotie en gedragspatronen). Ik integreer al deze principes in mijn behandelingen met Orthomoleculair-, Darm-, Oligo-, Fytho-, en Coaching methodieken.

Hoe kunnen we ons beschermen tegen EHEC?

Sinds enkele weken is Duitsland in rep en roer vanwege de EHEC-bacterie, die een paar honderd mensen ernstig ziek heeft gemaakt, en zelfs heeft geleid tot meer dan 20 doden. In Nederland zijn ook enkele ziektegevallen geconstateerd.

Over de bron van besmetting is nog grote onduidelijkheid: eerst waren het de komkommers, toen de tomaten, de sla, een restaurant in Cuxhaven, het vlees, en nu is de taugé verdacht. Aangezien niet duidelijk is uit welke hoek het gevaar komt, is het zinnig na te denken over hoe we ons kunnen beschermen tegen deze bacterie.

De EHEC-bacterie (enterohaemorrhagische coli behoort tot de E.coli familie. E-coli hebben we allemaal in onze darm, maar EHEC is een pathogene, ziek makende tak van de E-coli familie. Hij is bovendien erg agressief en resistent tegen verschillende antbiotica. Daarmee leidt hij niet tot een ‘gewone’ diarree, maar tot een hevige, bloederige diarree. Tevens produceert hij een giftige stof, een endotoxine dat organen aantast en kan leiden tot nierschade (haemolytisch uremisch syndroom= HUS) en neurologische schade. Ter voorkoming van besmetting zijn uiteraard hygiënische maatregelen van belang.

De overdracht kan via voedsel gaan: E.coli is een darmbacterie, dus de besmetting komt via verontreiniging van voedsel met ontlasting of mest. Restanten mest op groente kunnen een bron zijn, en dus is het belangrijk groente goed te wassen of te verhitten. Ook vlees dient goed verhit en gegaard te worden. Besmetting via keukengereedschap ( snijplank, bestek, aanrecht) kan worden voorkomen door voor vlees en groenten verschillende snijplanken te gebruiken. De overdracht kan ook van mens op mens plaatsvinden. Daarom is goede toilethygiëne belangrijk. Handen wassen met zeep, minstens 15 seconden, afdrogen met papier of een schone handdoek. Denk ook aan besmetting via de handel van de kraan of via de deurkruk.

Als de EHEC-bacterie toch het maag-darmkanaal binnengedrongen is, dan is het zaak om te voorkomen dat hij zich daar kan nestelen en vermenigvuldigen. Met probiotica kan worden geprobeerd de bacterie ‘eruit te concurreren’. Ook is het belangrijk dat het darmslijmvlies in optimale conditie is, zodat de bacterie minder snel het darmslijmvlies aantast, toxines minder makkelijk de bloedbaan bereiken en vocht minder makkelijk uit het lichaam de darm in gaat. Voor een versterking van het darmslijmvlies kan worden gedacht aan middelen als Glutamine, vitamine C, GLA , Lactoferrine. Ellagitanninen uit cranberry, granaatappel en frambozen kunnen een beschermend laagje op het darmslijmvlies vormen en voorkomen dat E.coli, en ook EHEC, zich hecht aan het slijmvlies en zo de vermenigvuldiging van de bacterie beperken. Bovendien zouden deze stoffen een bacterie dodende werking hebben.

EHEC is mede zo gevaarlijk omdat hij resistent is tegen veel reguliere antibiotica. Dat maakt het arsenaal aan voedingsmiddelen en orthomoleculaire supplementen met een antimicrobiële werking interessant.

Als voedingsmiddelen komen in aanmerking:

  • cranberry
  • granaatappel
  • frambozen
  • zwarte bessen
  • papaja
  • knoflook
  • kruidnagel
  • curcuma
  • oregano
  • rozemarijn
  • tijm

En in de vorm van supplementen denk aan:

  • Bromelaine
  • Tannicidine
  • Berberine
  • Oleo europea (olijfblad)
  • Propolis
  • Oregano-olie
  • Kruidnagelolie
  • Chlorella&nbsp
  • Colloïdaal zilver

Al deze stoffen hebben een remmende werking op de groei van pathogene E.coli’s. Door verschillende middelen te combineren, valt wellicht ook de EHEC af te schrikken en onder controle te houden.

Bron MBOG

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.