Probiotica tegen hooikoorts

Probiotica kunnen allergische klachten van pollen fors verminderen. Dat stelt Yvonne Vissers van Wageningen University in haar proefschrift.

Probiotica dringen het aantal immuuneiwitten terug die een belangrijke rol spelen bij een hooikoortsallergie. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Volgens Vissers laat vooral de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum goede resultaten zien.

Immuuneiwitten

Allergieën zijn een doorgeschoten reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, zoals pollen, huidschilfers of huisstofmijten. Bij een pollenallergie maakt het lichaam IgE immuuneiwitten aan die het binnendringende stuifmeel aanvallen. Daarbij komt onder meer histamine vrij, dat verantwoordelijk is voor de klassieke allergieklachten zoals een loopneus, niezen en tranende en rode ogen.

Vissers onderzocht in samenwerking met Nizo en FrieslandCampina het effect van vijf melkzuurbacteriën op het immuunsysteem van 62 patiënten met een berkenpollenallergie. Vijf groepen van elk circa tien proefpersonen kregen vier weken lang elke dag een bacteriedrankje, terwijl een zesde groep een drankje zonder bacteriën, een placebo, kreeg. Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed, waarin ze immuun parameters zoals IgE en andere immuuneiwitten maten. Door dit immunologisch bloedbeeld voor en na de inname van de probiotica en de placebo te vergelijken, kon het effect van de bacteriën op het immuunsysteem vastgesteld worden.

Afname IgE

Na vier weken was duidelijk dat vier van de vijf gebruikte bacteriestammen zorgden voor een significante afname van het berkenstuifmeel-specifieke IgE. Eén bacteriestam gaf ook een afname van interleukine 5 en 13, signaalstoffen die een allergische reactie stimuleren. Daarnaast was er een toename van signaalstoffen die de allergische reactie juist verminderen. Vissers verdedigde haar proefschrift op 10 juni.

Opmerking van de redactie van Simahealth

Probiotica is een van de middelen die binnen de Orthomoleculaire geneeskunde al vele jaren tegen hooikoorts wordt gebruikt. Om echt van de hooikoorts af te komen zal de behandeling voor ieder individu anders zijn. Heeft u last van hooikoorts neem dan contact met ons op voor een intake gesprek om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.