Minder longaandoeningen met vitamine E-suppletie

Suppletie om de dag met 600 IE vitamine E leidt bij vrouwen tot een risicoreductie van 10% op longaandoeningen.

Voor de studie werden de gegevens geanalyseerd van meer dan 38.500 vrouwen die deelnamen aan de Women’s Health Study. In deze studie werd een vergelijking gemaakt tussen het effect van 600 IE vitamine E-suppletie om de andere dag en suppletie met 100 mg aspirine om de andere dag op de gezondheid van vrouwen vanaf 45 jaar.

Tijdens de follow-up periode van 10 jaar werd bij 760 vrouwen in de vitamine E-groep een longaandoening vastgesteld, in vergelijking met 846 vrouwen in de placebogroep. Vitamine E blijkt het risico van longaandoeningen met 10% te verlagen. Deze uitkomst wordt niet beïnvloed door het rookgedrag, de leeftijd, aspirinegebruik, gebruik van multivitamines of de vitamine E-inname via de voeding. Rokers hadden 4 keer zoveel kans op een longaandoening in vergelijking met niet-rokers. Vitamine E-suppletie leidt bij vrouwen tot een duidelijke afname van de kans op een longaandoening. Mogelijk speelt de balans tussen oxidanten en antioxidanten in longweefsel hierin een rol.

Bron: Agler AH, Kurth T, [..], Cassano PA. Randomised vitamin E supplementation and risk of chronic lung disease in the Women's Health Study. Thorax 2011; 66(4):320-5

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.