Hongerhormoon oorzaak emotie-eten

Stress leidt nog wel eens tot emotie-eten. Mensen zoeken troost bij chocola, ijs, chips of een ander calorie- en vetrijk voedingsmiddel. Het hongerhormoon is hiervan de oorzaak, aldus Amerikaanse onderzoekers. Het zogenaamde hongerhormoon zendt signalen naar de hersenen. Dit bleek uit eerdere onderzoeken tijdens bijvoorbeeld het vasten. Chronische stress verhoogde ook de levels van ghreline. Daarbij bleken gevoelens van depressie en spanning te verminderen als de hoeveelheid ghreline in het lichaam toenam.

Overeten

Bij de muizen in het onderzoek resulteerden verhoogde levels van het hongerhormoon door stress, in overeten, een voorkeur voor calorierijk en vettig voedsel en een toename van het lichaamsgewicht. Dit laatste zou kunnen verklaren waarom chronische stress en depressie bij mensen vaak gepaard gaat met gewichtsproblemen.

Onderzoek

"De resultaten van het onderzoeken kunnen ons helpen om complex eetgedrag te verklaren. Daarbij speelt dit mechanisme waarschijnlijk een grote rol in het ontwikkelen van overgewicht bij mensen die blootgesteld worden aan psychosociale stress," vertelt hoofdonderzoeker Jeffrey Zigman. "Deze bevindingen zijn niet alleen abstract of relevant voor muizen. Ook voor mensen is het van belang." Met vervolgonderzoek willen de onderzoekers de specieke reactiemechanismen tussen ghreline en stress in kaart brengen.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.