Avocado, Voedzaam voor lichaam en huid.

De avocado is de romige vrucht van een struikachtige boom, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Spaanse veroveraars waren de eerste Europeanen die kennis maakten met de avocado. Ze leerden de vrucht kennen van de Azteken een noemden de vrucht ABOGADO = boter uit het bos, een afleiding van de Azteekse benaming AHUACAEL. Dit woord betekent testikel en de vrucht is waarschijnlijk door zijn (oorspronkelijke) vorm zo genoemd.

Tegenwoordig bestaan er wel zo’n 400 verschillende variëteiten avocado’s. Vier bekende variëteiten die in ons land verkrijgbaar zijn, zijn achtereenvolgens:

  • fuerte – een peervormige avocado met een slanke hals en een gladde, heldergroene schil;
  • ettinger – een peervormige avocado met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil;
  • hass – kleine, peervormige avocado met een dikke hals en een ruwe, bobbelige schil die tijdens het rijpingsproces verkleurt van groen naar zwart;
  • nabal – dikke, bijna ronde avocado met een gladde, donkergroene schil.

Koopinformatie

Een avocado is rijp wanneer de vrucht bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Van mei tot december worden de vruchten geïmporteerd uit Afrika en Midden-Amerika. Van september tot en met mei zijn avocado’s uit Israel verkrijgbaar. Een rijpe avocado heeft zachtgeel, romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. De zwarte hass-varieteit heeft extra romig vruchtvlees.

Bewaren

Avocado’s zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf. Rijpe avocado’s zijn nog ongeveer 2 dagen houdbaar op een koele plaats (ca. 12 graden Celcius). Onrijpe avocado’s rijpen bij kamertemperatuur na in 2-4 dagen. De rijping van een avocado kun je versnellen door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur.

Voedzaam voor lichaam en huid

De avocado is een van de weinige vruchten die vet bevat. Het vet heeft een goede kwaliteit. Het bestaat uit onverzadigde vetzuren en heeft een cholesterolverlagende werking op het bloed. Ondanks het vet is de vrucht licht verteerbaar. De vrucht bevat vitamine A, vitamines van het B-complex en vitamine E. Deze laatste vitamine zorgt ervoor dat onze huid z’n elasticiteit behoudt.

Geen wonder dat avocado-extracten veel gebruikt worden in huidverzorgingsprodukten.Avocado’s bieden een mooie romigheid die de basis vormt van vele soepen, dips en sauzen.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.