Natuurgeneeskundig Therapeut

Als natuurgeneeskundig therapeut werk ik, Simone Engel, op een holistische manier (holistisch is niet alleen naar een specifieke klacht kijken maar naar de mens als geheel) met de ‘vijf natuurgerichte principes’ zoals energie (alles in ons en om ons is energie), prikkeloverdracht (o.a. zenuwstelsel), drainage (ontgiften), voeding (goede voeding is essentieel) en psyche (emotie en gedragspatronen). Ik integreer al deze principes in mijn behandelingen met Orthomoleculair-, Darm-, Oligo-, Fytho-, en Coaching methodieken.

Meer traanvocht door omega 3-vetzuren

Orale inname van omega 3-vetzuren verhoogt de traanvochtproductie en vermindert klachten als gevolg van droge ogen.

Aan de studie namen 36 patiënten met droge ogen deel. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen gedurende 90 dagen dagelijks een supplement met 450 mg EPA, 300 mg DHA en 1000 mg lijnzaadolie of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werd objectief en subjectief de mate van traanproductie en het aantal klachten vastgesteld.

Bij de patiënten in de suppletiegroep was 70% aan het einde van de studie vrij van klachten, in vergelijking met 7% in de placebogroep. Suppletie met omega 3-vetzuren leidde tot een toename van de productie van traanvocht. De vetzuursamenstelling van de traanfilter bleef in beide groepen nagenoeg gelijk. Orale suppletie met omega 3-vetzuren had geen significant effect op de vetsamenstelling van de traanfilter. Wel nam de productie en het volume van traanvocht toe en nam het aantal klachten af.

Bron: Wojtowicz JC, Butovich I, [..], McCulley JP. Pilot, prospective, randomized, double-masked, placebo-controlled clinical trial of an omega-3 supplement for dry eye. Cornea 2011; 30(3):308-14 Bericht: © Ortho Institute

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.