Krillolie kan ontstekingen bij colitis ulcerosa verminderen

Colitis ulcerosa wordt gekenmerkt door ontstekingen en zweren in het maag-darmkanaal. De aandoening komt wereldwijd voor, maar de prevalentie en incidentie is vooral hoog in de Verenigde Staten en in Noord-Europa.

In deze studie, uitgevoerd door de universiteit van Bergen, Noorwegen, werden 30 mannelijke ratten ingedeeld in drie groepen: een controlegroep, een groep met kunstmatig (met behulp van dextraan natriumsulfaat) opgewekte colitis ulcerosa, en een groep met kunstmatig opgewekte colitis die een krillolie-supplement kreeg. Deze laatste groep liet een significant behoud van de dikke darm lengte zien ten opzichte van de onbehandelde groep.

Ook werden bij deze groep minder markers van oxidatieve stress gevonden en werden positieve veranderingen van de darm waargenomen in vergelijking met de onbehandelde colitis-groep. Krillolie blijkt anti-oxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen te bezitten en dit is het eerste wetenschappelijke onderzoek dat het effect van deze eigenschappen bij colitis ulcerosa beschrijft. De nieuwe mogelijkheden van krillolie in relatie tot inflammatoire darmziekten die in dit onderzoek worden getoond moeten nog verder worden onderzocht in humane studies.

Grimstad T et al: Dietary supplementation of krill oil attenuates inflammation and oxidative stress in experimental ulcerative colitis in rats; Scandinavian Journal of Gastroenterology 47(1):49-58, januari 2012. PMID: 22126533. (Bron: side SOE)

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.