Extra visolie bij baby’s helpt tegen allergie

Al eerder is aangetoond dat de kans op overgevoeligheden en allergieën bij het kind kleiner is als de moeder tijdens de zwangerschap visolie gebruikt. Of dit ook geldt voor postnatale suppletie bij baby’s is in het Australische dubbelblind placebogecontroleerde onderzoek bestudeerd. De resultaten van de studie zijn deze maand gepubliceerd in het Britse tijdschrift 'Clinical and experimental allergy'.

In deze studie kregen 420 baby’s met een hoog risico op allergieën vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden een visolie-supplement dat 280 mg DHA en 110 mg EPA bevatte. De controlegroep kreeg gedurende dezelfde periode een placebo. Op de leeftijd van 6 maanden werd het bloed van de baby’s onderzocht op het vetzuurgehalte, geïnduceerde cytokinerespons, T-cellen en de expressie van HLA-DR op monocyten. Dit laatste wordt gebruikt als maat voor de immuunreactie. Op de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar werd beoordeeld of de kinderen een allergie hadden ontwikkeld.

De EPA- en DHA-niveaus waren significant hoger in de groep die visolie kreeg. Het arachidonzuurniveau in rode bloedcellen was in deze groep lager. De kinderen in de visolie-groep hadden significant lagere IL-13 reacties op huisstofmijt en hogere IFNγ- en TNF-responsen op fytohemagglutinine, een niet-specifieke activator van lymfocyten die veel gebruikt wordt bij de bepaling van immuunreacties. De kinderen met relatief hoge DHA-waarden hadden een significant lagere Th2-respons op allergenen.

Geconcludeerd kan worden dat postnatale visolie-suppletie de omega-3 vetzuurniveaus bij pasgeborenen verhoogt. Daarnaast kan deze suppletie geassocieerd worden met lagere allergeenspecifieke Th2-responsen, hetgeen het risico op het ontwikkelen van allergieën verlaagt.

D'Vaz N et al: Fish oil supplementation in early infancy modulates developing infant immune responses; Clin Exp Allergy 42(8):1206-1216, 2012. PMID 22805468. (Bron: side SOE)

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.