Nieuw bewijs effectiviteit alfa-liponzuur bij type II-diabetes

Door verschillende wetenschappelijke onderzoeken wordt al enkele jaren met veelbelovende uitkomsten verondersteld dat alfa-liponzuur een gunstige invloed kan uitoefenen bij type II-diabetes. Alfa-liponzuur kan de opname van glucose in de cellen bevorderen, waardoor een hyperglycemie kan worden bestreden. Tevens heeft alfa-liponzuur gunstige effecten op eventuele complicaties, zoals neuropathie.

In dit nieuwe onderzoek door wetenschappers van de Shiraz University of Medical Science (Iran) werden 57 Iraanse patiënten met type II-diabetes ingedeeld in twee groepen: de ene helft ontving dagelijks 300 mg alfa-liponzuur, de andere helft kreeg een placebo. De groepen werden gedurende acht weken gevolgd en getest op nuchter bloedglucose, bloedglucose twee uur na de maaltijd, insulineresistentie en mate van oxidatieve stress.

De resultaten lieten een significante daling zien in het nuchter bloedglucose en in het bloedglucose twee uur na de maaltijd in de groep met alfa-liponzuur ten opzichte van de placebogroep. Bij de patiënten in de groep gesuppleerd met alfa-liponzuur was tevens sprake van significant minder insulineresistentie. Ook de mate van oxidatieve stress was in deze groep significant lager dan in de placebogroep.

Alfa-liponzuur is een zwavelhoudend vetzuur dat in de natuur en de voeding gebonden aan lysine voorkomt in eiwitten, echter in geringe hoeveelheden. Broccoli en spinazie zijn voorbeelden van groenten die rijk zijn aan alfa-liponzuur. Ook kan alfa-liponzuur in het lichaam (in de mitochondriën) worden gevormd, waar het functioneert als cofactor in het energiemetabolisme en als breedspectrum anti-oxidant. Alfa-liponzuur zorgt tevens voor een toename van glutathion in het lichaam. Glutathion behoort tot de krachtigste anti-oxidanten en beschermt verschillende eiwitten en membraanlipiden tegen oxidatie door vrije radicalen. Dankzij deze veelzijdige anti-oxidatieve werking in het lichaam is alfa-liponzuur bijzonder waardevol bij diabetes. Bij diabetes wordt een verhoogde oxidatieve stress waargenomen die wordt veroorzaakt door een hoge productie van vrije radicalen en een verminderde anti-oxidatieve afweer. Verhoogde oxidatieve stress verergert bij diabetes de ziekte en kan complicaties, zoals neuropathie en hart- en vaatziekten, veroorzaken. Sterke anti-oxidanten, zoals alfa-liponzuur en glutathion, kunnen dus zeer gunstig uitpakken bij diabetes.

Ansar H, Mazloom Z et al: Effect of alpha-lipoic acid on blood glucose, insulin resistance, and glutathione peroxidase of type 2 diabetic patients; Saudi Med J 32(6):584-588, 2011 (Bron: side SOE).

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.