Zorgen over gif in veel groente en fruit

Auteur: Jan ter Harmsel | dinsdag 19 juni 2012 | DEN HAAG

Een groep internationale milieuorganisaties luidt de noodklok over het grote aantal chemische bestrijdingsmiddelen in veel gegeten groenten en fruit. Sla, tomaten, komkommers en appels bevatten de meeste schadelijke stoffen die de hormoonhuishouding van mensen ontregelen.
Dat blijkt uit een analyse van Pesticide Action Network (PAN), op basis van gegevens van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Vervuild

Uit dat onderzoek blijkt dat ons dagelijks eten is vervuild met resten van meer dan dertig verschillende pesticiden die een negatief effect hebben op onze gezondheid. Consumenten zouden meer last hebben van chronische ziektes, minder vruchtbaar zijn en vaker obesitas of diabetes krijgen. PAN noemt de uitkomsten 'alarmerend' en waarschuwt voor productie van steeds meer gevaarlijke mengsels vol zogeheten hormoonverstorende pesticiden. De milieuorganisatie pleit voor aangescherpte Europese regelgeving en uitgebreid onderzoek naar het effect van deze middelen als ze in zeer lage hoeveelheden voorkomen in groenten en fruit.
Het aantal verschillende hormoonverstorende middelen in het eten is niet zo relevant, benadrukt Jeroen van der Sluijs, docent Nieuwe Risico's aan de Universiteit Utrecht. "Het gaat om de hoeveelheid. De grote vraag is nu of een lage dosis hormoonverstorende stoffen ook schadelijk is voor de mens."

Kleine hoeveelheden

Van der Sluijs benadrukt dat toxicologen er lange tijd vanuit zijn gegaan dat kleine hoeveelheden van een schadelijke stof iemands gezondheid niet beïnvloeden. "Uit onderzoek blijkt al dat kankerverwekkende stoffen ook in lage dosis schadelijk zijn", zegt de onderzoeker. "Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit ook geldt voor hormoonverstorende stoffen."
De borstontwikkeling bij meisjes begint in vergelijking met 1990 twee jaar eerder en mannen zijn in die periode veel minder vruchtbaar geworden. "Het zou daarom goed zijn om aparte eisen te stellen aan pesticiden die de hormoonhuishouding ontregelen."

Biologisch

PAN adviseert mensen om biologisch eten te kopen waar geen chemische bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten. "Dat helpt zeker", zegt Van der Sluijs. "Maar iedereen moet zich er goed van bewust zijn dat deze hormoonverstorende stoffen niet alleen in voedsel voorkomen." Als voorbeeld noemt hij brandvertragende stoffen die in elektrische apparaten en meubels worden gebruikt of thermische inkt op sommige kassabonnen. "De verrassing was dat deze stoffen ook via de huid worden opgenomen."

© Eindhovens Dagblad 2012, op dit artikel rust copyright.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.