Hoge vitamine D-dosering goed voor zwaarlijvigen

Jongeren met overgewicht hebben een hoge vitamine D-dosering nodig. Vanuit een gespecialiseerde kliniek voor overgewicht werden obese jongeren geselecteerd. Ze werden willekeurig in een placebo- en suppletiegroep verdeeld. De adolescenten in de suppletiegroep kregen gedurende een half jaar dagelijks 4000 IE vitamine D per dag, de anderen kregen een placebo.

De jongeren in de suppletiegroep hadden na 6 maanden een significant hogere vitamine D-spiegel in vergelijking met de placebogroep. Volgens de onderzoekers is een aanzienlijk hogere dosering van de vitamine nodig. Personen met overgewicht slaan een groot deel van de vitamine in hun vetweefsel op waardoor ze zeker tweemaal zoveel nodig hebben in vergelijking met magere personen. Een dagelijkse dosering van 4000 IE bleek effectief en veilig om de vitamine D-spiegel van obese jongeren met een tekort binnen de normwaarden te krijgen.

Wetenschappelijke bron: The annual meeting of Experimntal Biology, april 2011, Washington, Verenigde Staten (side: Plantina Professional)

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.